Bartolomeüs is wel de mooiste vondst op de Sagrada Familia, maar in de Basiliek waren nog meer beelden met boek te vinden.
Aan de zijkant vond ik St. Bernat de Claravall, of in het Frans, Bernardus van Clairvaux. Een Franse abt en belangrijke promotor van de hervormende kloosterorde van de cisterciënzers.
Het was even zoeken, want de Sagrada Familia is echt één grote beeldentuin, maar hoog boven de ingang vond ik deze man met boekrol. Het is Bartolomeüs, een van de twaalf apostelen van Jezus. Zijn naam komt in het Nieuwe Testament maar een paar keer voor, in de opsommingen van de twaalf apostelen. Verder wordt Bartolomeüs in geen enkel verhaal genoemd. Er is dus bijna niets over hem bekend. Wel weten we dat hij in de kunst meestal wordt afgebeeld op blote voeten en met een mes, een schriftrol of boek en een pelgrimsstaf.
Het is vandaag Fest Sant Jordi in Catalonië, het feest van de heilige Joris. Er zijn vele varianten van het verhaal in omloop, maar de basis is dat Sant Jordi een prachtige prinses redde die op het punt stond een afschuwelijke dood te sterven in de handen van een draak. In Catalonië is deze heiligedag uitgegroeid tot een ware feestdag, een soort mengelmoes tussen Valentijnsdag, Koningsdag en Open Monumentendag.
Traditiegetrouw gaven mannen op Sant Jordi rozen aan de vrouwen en de vrouwen boeken aan de mannen. En dit kan iedereen zijn, niet noodzakelijk je partner of iemand die je leuk vindt. Jongens kopen rozen voor hun moeders; meisjes boeken voor hun vrienden. Maar inmiddels kunnen meisjes net zo goed een boek krijgen en jongens een roos.
Overal in Barcelona stonden vandaag boekenkraampjes en rozenstalletjes.
In de boekwinkels kon je over de hoofden lopen.
De straten waren versierd met boeken- en rozenslingers.
Er waren taarten in de vorm van een boek.
Er waren zelfs hele kunstwerken gebouwd.
Helaas ook hier en daar een verregend boek. Het is niet alleen voorbehouden aan Koningsdag om te verregenen, ook Sant Jordi valt nog wel eens in het water.
Maar gelukkig komt na regen ook altijd weer zonneschijn en kon de verkoop weer verder. Hier op enorme slinger aan boekenstalletjes op de Passeig de Gràcia (de Champs-Élysées van Barcelona).
Ook waren vandaag veel gebouwen geopend die normaal niet toegankelijk zijn. Zo ook de Biblioteca de Catalunya.
In snoepwinkel Amsterdam lik ik mijn vingers af. Hier een lekker gevelsteentje, daar een smakelijk tegeltje en verderop een suikerzoet beeldje. Dit timpaantje vond ik in de Hobbemastraat. Hij lijkt met z’n vingers over de tekst te glijden. Is het een blinde die braille leest of heeft hij toch een pen in z’n hand en schrijft hij z’n gedachten op papier?