Koffietjes

Koffie was het thema deze maand bij onze fotoclub. Wat moet je over koffie nu zeggen als het fotografie betreft. Mijn dochters weten alles van koffie zetten, melk schuimen, mooie latte art; ze werken in de horeca. Maar dat je daar dan ook een mooi plaatje van maakt, is natuurlijk weer een andere tak van sport.

Ik vond een aantal tips voor goede koffiefoto’s. Als je de rook boven een koffiekopje wilt fotograferen, doe je dat met een klein flitsje. Maar de damp van koffie is meestal niet zo ‘sterk’. Dat pakt de flits niet, blijkt ook uit mijn eerste foto. Als je goed kijkt zie je een beetje rook.

Tip twee (de leukste!): als je echt rook wilt zien, leg je een staafje wierook achter je kopje. Die rook is zo sterk, dat pakt de flits wel op.
Nu heb ik geen wierook in huis, maar een kaarsje dat je uitblaast op het moment dat je de foto maakt, werkt ook.

En natuurlijk mag het boek niet ontbreken op mijn foto.

Ommetje elders

In het kader van ‘loop eens een ommetje elders’, liepen we een ommetje in het Van Ommerenpark in Wassenaar. Dat was natuurlijk niet toevallig. Hier wist ik een lezend beeld dat nog aan mijn verzameling ontbrak.

Wie de maker is, en wanneer het geplaatst is, kon in nergens vinden. De brief in haar handen heb ik heimelijk gelezen: Het staat u vrij met steelse blik te lezen myne brief, maar weet mijn werkelyke ik bewaar ik voor mijn lief.
Ondertekend door G.V. Spanje.

Hemelvaart

Hemelvaartsdag is wel een passende dag voor een bezoek aan een begraafplaats. Op mijn fietstocht kwam ik vandaag dit lieve beeldje tegen.

Dubbeltjespanden

Ik fietste deze week langs de Dubbeltjespanden. Een rijtje huisjes, een beetje verstopt, aan de Mauritskade in Amsterdam.

De Dubbeltjespanden was een van de eerst sociale huurwoningen-projecten in Nederland.
Bij het opknappen van deze huizen, in 2013, heeft kunstenares Marjet Wessels Boer dit kunstwerk gemaakt, op de kopse kant van de panden. De letterkast waarin alle objecten staan, verwijst naar de letterkast van de krant die de woningbouwvereniging uitbracht om leden te werven voor de bouw van de Dubbeltjespanden. De objecten in de letterkast verwijzen naar de verhalen over de Dubbeltjespanden.
De naam Dubbeltjespanden op zijn beurt verwijst weer naar het wekelijkse dubbeltje dat de leden van de woningbouwvereniging aan contributie betaalden. 

Ook hier een verwijzing naar boeken en verhalen:
Bij de typemachine van nummer 46 is het verhaal: Hoewel ze nog maar net aan de Mauritskade woont, kan deze bewoonster al een boek vol pennen over de straat. Het is een doorlopende theatervoorstelling gevuld met opvallende gebeurtenissen. Zonder haar notitieboekje gaat ze de deur niet uit.

Bij het pennenbakje met inktpot van nummer 50 is het verhaal: Met een klassieke kroontjespen en Oost-Indische inkt, maakt ze de meest verfijnde tekeningen op papier. Vanwege het picturale karakter van het straatje voelt deze bewoonster zich helemaal op haar plek aan de Mauritskade.

Kijk voor meer verhalen op www.dubbeltjespanden.nl.