A.B.C.-straat

Het is niet de mooiste straat van Utrecht. Aan de ene kant staan nog een aantal mooie oude pandjes, aan de andere kant is begin deze eeuw een lelijk nieuwbouwproject verrezen (dat wil zeggen, ik vind het lelijk). Maar het is wel de mooiste straatnaam: de A.B.C.-straat.
Waarom de straatnaam geschreven wordt met puntjes tussen de eerste drie letters is niet bekend? Het zijn niet de initialen van een Utrechtse beroemdheid, de puntjes doen dan ook wat vreemd aan. Maar dat mag de pret niet drukken. Een mooiere straatnaam kan ik niet snel bedenken.

Op wiki staat: De straat vormt over een afstand van circa 150 meter een verbinding tussen de Lange Nieuwstraat en Nieuwegracht. Bij deze gracht eindigt de straat op de Magdalenabrug. Mogelijk bestond het straatje reeds rond 1300 maar met zekerheid in 1485.

Achter de noordelijke bebouwing van de A.B.C.-straat zijn nog deels de in de 15e eeuw gestichte Sionskameren bewaard gebleven. In het verleden bevonden zich aan de zuidzijde van de straat de vrijwoningen van de Fundatie van Thomas van Nijkerken. De bebouwing van het zuidelijk deel werd rond 1965 gesloopt ten behoeve van uitbreiding van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Het ziekenhuis vertrok in 1999. Op het vrijgekomen terrein werd nieuwbouw neergezet voor Victas, een centrum voor verslavingszorg. Het ontwerp won de Rietveldprijs 2013 voor architectuur.

Sint Bonaventura

Ik was er al heel wat keren langsgelopen – de Sint Bonaventurakerk in Woerden – op mijn weg van het station naar de bibliotheek, waar ik een tijdje gewerkt heb. De lezende heilige boven de ingang was me alleen nooit opgevallen. Vandaag viel mijn oog er ineens op.

Bonaventura, eigenlijk Giovanni di Fidanza geheten (Italië 1221 – Frankrijk 1274) was franciscaner en schreef het het officiële heiligenleven van Franciscus van Assisi, de stichter van de franciscanen. Zelf wordt Bonaventura daarom vaak als tweede stichter van zijn orde gezien. 
Het is fijn dat de deur open staat, het is de ‘Porta Coeli’, de Poort van de Hemel. De deur naar ‘Domes Dei’, het Huis van God, is vandaag helaas gesloten.

Hier wordt gewerkt

In deze Openbare Bibliotheek wordt op dit moment niet veel gelezen.
Wel hard gewerkt.

Vroegere weeshuis in de Spieringstraat in Gouda. In 1599 werd het gebouw in gebruik genomen. In 1973 werd hier de openbare bibliotheek gevestigd. Op dit moment wordt het verbouwd tot boutique hotel.