Dit zijn geen lezende beelden maar ‘beelden om te lezen’. In Scheveningen, Museum Beelden aan Zee, is deze zomer een tentoonstelling van de Spaande kunstenaar Jaume Plensa.
Letters en woorden spelen een belangrijke rol in zijn kunst. Hij maakt daarbij gebruik van karakters uit diverse alfabetten. De taal als het verbindende element tussen culturen.
Maandelijks archief: juli 2019
Luid en Stil
Hoe krijg je geluid in (of uit) een foto? Of hoe beeld je stilte uit?
Dat is even zoeken bij een medium dat geen geluid kan produceren.
Op zondag naar de kerk
Wat doe je op een druilerige zondag? Je gaat naar de kerk. In Zwolle wel te verstaan. Lekker een ochtendje rondneuzen tussen de boeken bij Waanders. En dan zomaar ineens een mooie spiegeling ontdekken.
Boekenbeelden in Brussel
Ja, de heren hebben er zin in, in een spannend boek.
Het ‘muurvlak’ is een ode aan de minister van Onderwijs, Pierre Van Humbeeck en hangt in de Antoine Danseartstraat. Kunstenaar is Charles Samuel (1902).
In het beeld van Jean Baptiste van Helmont ligt een grote prop karton. Clemens probeert het met een stok weg te halen, maar het blijkt met een touw om de nek te hangen. Dan maar een foto met karton.
Het beeld staat op de Nieuwe Graanmarkt en is gemaakt door Gerard Vander Linden (1889).
Deze flamboyante Karel Buls was burgemeester van Brussel van 1881 tot 1899. Zo te zien geen doorsnee burgemeester, maar waarschijnlijk wel een populaire burgemeester.
Hij zit hier op de rand van een fontein op het Agoraplein.
En in de Kleine Zavel worden naast Philips Marnix van Sint Aldegonde een aantal wetenschappers geëerd met een standbeeld. Hieronder: Abraham Ortelius, cartograaf en Rombaud Dodonee, botanicus.
Max Havelaar
Het is nu een onooglijk deurtje waar dit plakkaat boven hangt, en waarschijnlijk was dat in de tijd van Multatuli niet veel beter. Maar op deze plek werd de Max Havelaar geschreven, Brussel 1859. Toen de Bergstraat, nu de Keizerinlaan, hoek Arenbergstraat.
Schrijven boven de deur
Vond ik kort geleden nog ‘lezen boven de deur’, op deze strooptocht vond ik ‘schrijven boven de deur’. Een gevelsteen ter nagedachtenis aan Fred Thomas.
Thomas (1906-1959) – geboren op de Prinsengracht – was journalist en schrijver en werkte bij het dagblad De Tijd. Hij had bijzondere belangstelling voor het lot van de bewoners rondom de Zuiderzee en was jarenlang secretaris van het Landelijk Comité tot Behoud van de Zuiderzee.