Ik kom niet vaak op Schiphol en als ik ga vliegen, dan altijd binnen Europa; dus geen paspoortcontrole. En dan vertrek je vanaf het deel waar weinig faciliteiten zijn. Maar dit keer had ik geluk; we gingen een lang weekend naar Londen, en UK is geen ‘Schengen-land’, dus moesten we langs de douane en kwamen we in het grotere deel van Schiphol waar ook de Airport Library is. Het is de enige vliegveld-bibliotheek ter wereld en echt een filiaal van de openbare bibliotheek, met allerhande boeken over Nederland. Je kunt er alleen geen boeken lenen, wel inkijken natuurlijk.
Maandelijks archief: april 2017
Beelden in België
Een weekendje Antwerpen (en omgeving) levert weer de nodige mooie foto’s op. In Antwerpen zag ik dit beeld. Gefotografeerd omdat hij voor de Stadsbibliotheek zit, maar als je goed kijkt heeft hij ook nog een boek op z’n knie. Het staat op het Hendrik Conscienceplein.
Tegenover de Stadsbibliotheek staat de mooie kleine Sint-Carolus Borromeuskerk, vol pracht en praal, glitter en goud. In de kerk staat een lezende engel. Meestal zijn engelen niet zo lezerig. Ze hebben soms een boek in hun hand of ze zitten erop, zoals ik laatst zag in Roermond, maar lezen… katholieken lezen niet. Maar deze engels dus wel!
Vlak onder Antwerpen liggen twee dorpjes waar ik twee lezende beelden wist te staan. Zo maakten wij met de trein een rondritje langs Temse en Bornem.
In Temse zit de ‘Lezende jeugd’ voor de openbare bibliotheek. Het is een beeld van Valeer Peirsman en is in 1991 onthuld ter gelegenheid van de nieuwe bibliotheek aan de Oeverstraat.
En naast deze lezende kinderen staat een beeldje van Jommeke, ook gemaakt door Valeer Peirsman geschonken door schrijver Jef Nys in 1998.
Tot slot een mijmerende dame boven haar openliggende boek in Bornem, in de Mouterijstraat. Het beeld is gemaakt in 1998 ter gelegenheid van 75 jaar Sociale Bouwmaatschappij Gezellige Woningen. Kunstenaar is Armand Loveniers.
In de herkansing: beeld bij De Slegte
In januari liepen we pas na sluitingstijd langs De Slegte. Het beeld dat daar binnen stond kan ik dus alleen door de ramen heen fotograferen. Tijdens dit tweede reisje naar Antwerpen moest ik dus in de herkansing, nu bij een open winkel.
De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik flink wat het gephotoshopt: het toegangshekje heb ik weggepoetst en ook het rek met de ansichtkaarten dat achter het beeld stond. Misschien niet helemaal eerlijk, maar wel veel mooier.
Paashaas met boek
Een lezende paashaas is misschien wat teveel gevraagd, maar deze paashaas met boek vind ik ook wel erg leuk. Ik zag hem in Antwerpen in een etalage staan.
Gouden paasei
In de paastijd kan een boektitel met een ei natuurlijk niet ontbreken. Tussen de gekleurde paaseieren hangt het gouden ei.
Het gouden ei is geschreven door Tim Krabbé
Lijnenspel met boek
Creatief met Kurk noemen mijn collega’s dat, als ik in de Bibliotheek een beetje boeken aan het fotograferen ben. Grappig gezicht, al die lijnen, vond ik – het kaft en de bladzijdes, en dat tegen de achtergrond van de lijnen van de boeken.
De passievrucht
Ik eet vaak passievruchten, lekker friszoet met harde, knapperige pitjes. Heerlijke smaak, maar een onooglijke vrucht. Veel mensen herkennen hem ook niet. ‘Je weet wel, van dat boek’, roep ik er meteen achteraan als ik ze vertel welke vrucht het is. En dat kent dan weer wel iedereen.
De passievrucht is geschreven door Karel Glastra van Loon